Næringsoverskud
Utilsigtet næringstilførsel til naturen
Ammoniak (NH3) findes i gødning fra husdyr, og ca 97% af udledningen kommer fra landbrugets stalde, gylletanke, og når gyllen spredes ud på markerne. Ammoniak er en gasart, som spreder sig igennem luften. Den kan enten sætte sig direkte på planterne, eller blive ført ned i jorden med regnen. Når ammoniakken kommer ud på markerne, øger den planternes vækst og skaber nogle gode fødevarer til os mennekser, men når den lander i naturområder eller i vandet, skaber det problemer.
Næringsfattig jord var det normale
De fleste af vores vilde planter er tilpasset et meget lavt niveau af næring, da det var den normale tilstand næsten overalt, før vi mennesker begyndte at påvirke jorden med landbrugsproduktion. Når der tilføres næring til et område, vil det gavne nogle få arter, som trives i jord med et højt indhold af næring. De vil vokse hurtigere, brede sig og udkonkurrere de andre planter i området. Det er det, der sker, når en flot blomstereng gror til i tidsler, brændenælder og brombær. De tre arter overtager al pladsen fra de andre planter, hvis de får næring nok til det.
Der udledes stadigt for meget
Det danske folketing har tilsluttet sig et EU-direktiv om at nedbringe den utilsigtede ammoniakudledningen med 24% i forhold til det, der blev udledt i 2005. Der er sket en reduktion, men i de seneste 10 år er faldet stoppet, og vi er ikke kommet i mål endnu (målet skulle være nået i 2020!). Målinger fra 2016 viser at danske landområder får tilført omkring 13kg kvælstof (N), hvilket er væsentligt mere end de 3-7 kg kvælstof, som er baggrundstilførslen i et område uden landbrugsdrift.