ERHVERVSFISKERIETS HISTORIE
Fra Middelalderen og frem til Oplysningstiden sad de privilegerede klasser tungt på rettighederne til ferskvandsfiskeriet. Laksefisk, ål, gedder, aborrer, krebs m.fl. var en essentiel del af kosten både ved hoffet, på herregårdene, i klostrene, i præstegårdene og hos velstående borgere. Det naturligt forekommende fiskeri blev suppleret med fiskeparker (udgravede damme og voldgrave), hvor der gik særligt eftertragtede fisk såsom karper.
I Vejle Ådal var fiskerettighederne delt mellem kongens lensmand på Koldinghus, Vejle Købstad, købstadens mest velstående borgere, Vejle Sortebrødrekloster, samt lokale mølle- og godsejere. Da Sortebrødreklosteret lukkede, overgik fiskeretten til sognepræsten.
Vejle Købstad var igennem århundreder berømt viden om for sine Vejle-ørreder (”Vejle-Ørter”). Det vides ikke, om det kun drejede sig om hav- og bækørreder, eller om Vejle Å også havde en laksebestand i gamle dage. Men kostbare var de. I 1520 kostede to af de eftertragtede Vejle-ørreder omtrent det samme som en ko. Kongens tene ved Brohøl ved Sønderbro var det mest lukrative lokale fiskeri, for det var den første forhindring, som de vandrende laksefisk skulle passere på deres tur opstrøms. Tenen blev i 1500-tallet flyttet til Rosborg. Derudover kendes godt et dusin fiskegårde i købstadens åer inkl. Højen Bæk samt i Grejs Å og Vejle Å ud til Vingsted Mølle. Kongens tene var den største og dyreste fiskefælde. Den kunne afspærre hele den dengang noget bredere Sønderå, så ingen laksefisk kunne undslippe tremmekasserne, undtagen når regnvejr fik åen til at gå over sine bredder. De noget mindre kostbare fiskegårde ved Haraldskær Gods og Vingsted Mølle sørgede for, at ingen havørred slap helt op til Ravning, og da slet ikke helt op til Engelsholm Sø.
Almuen fandt sig ikke altid stiltiende i at blive holdt udenfor ferskvandsfiskeriet. Der er bevaret flere domme fra hele landet, hvor de privilegerede klasser klagede deres nød til domstolene over, at bønder og andre uprivilegerede dristede sig til at fiske i åerne, søerne, moserne og bækkene. Vejle Fiskerlav – landets ældst kendte saltvandsfiskerlav – brød adskillige gange forbuddet mod at fiske ved Sønderåens udmunding i Vejle Fjord efter de vandrende laksefisk. Derudover kendes to retssager fra henholdsvis 1532 og 1609, hvor godsejeren til Haraldskær klagede over, at selvejerbønder med jord ned til Vejle Å og grænsende op til godsets jorder vovede at opføre fiskegårde. Danske Lov (1683) gav alle lodsejere uanset stand rettighed til ferskvandsfiskeriet, men først med Oplysningstidens reformer fik almuen reelt adgang til ferskvandsfiskeriet. Lerbæk Gods havde på et tidspunkt købt rettighederne til kongens tene ved Rosborg. I 1798 videresolgte godsejeren tenen til fire fjordfiskere, som dermed overtog det vigtigste fiskeri i Vejle Ådal. På dette tidspunkt var havørredbestanden i Sønderåen imidlertid på et lavpunkt, og flere fiskegårde i ådalen var lukket.
En koldingensisk fiskeeksportør og dennes søster blev de sidste ejere af tenen ved Rosborg. I 1942 måtte de sælge deres jord og tenen i forbindelse med det store statsstøttede inddignings- og opdyrkelsesprojekt af Kongens Kær. Herefter blev der kun drevet erhvervsfiskeri ved Engelsholm Sø og Haraldskær Fabrik.
August Villads Bech (1879-1953) var søn af kammerherre, hofjægermester og ejer af Engelsholm Gods, Carl Adolph Rothe Bech. Han ejede selv en kort overgang i 1920’erne godset og Gødding Mølle. Da han i 1944 beskrev sin lykkelige opvækst på godset i en artikel i »Jul i Vejle«, kom han også ind på fiskeriet i den idylliske Engelsholm Sø:
”Engelsholms temmelig isolerede Beliggenhed medførte, saaledes som det ofte er Tilfældet for Landbørn, at vi kun havde faa Omgangsvenner, men det gjorde intet Skaar i vor Tilværelse. Der var nok, mere end nok, til at fylde vor Tid. Hvor mangen tidlig Foraarsmorgen er vi Drenge ikke roet ud paa Engelsholm Sø med vor prægtige Fisker, Hans Rasmussen, for at røgte Geddegarnene, spændt til det yderste paa, hvorledes Fangsten vilde falde ud. Eller det gjaldt i de sene lyse Sommeraftener Udlægningen af Aalelinerne over det spejlblanke, næsten perlemorsskinnende Vand. Det var Eventyr, vi oplevede paa den Sø, i hvis Bølger Far lærte os de første Svømmetag, og ved hvis Bred i Udkanten af Haven vi med mægtig Indsats af Tid og Kræfter selv byggede vor Baadehavn med nedrammet Bolværk og Bro over et mindre Vandløb fra Havens Damme. Det gav mange Vabler at faa denne »Havn« i Orden, men hvor var vi stolte, da vi viste Far vort Værk.”
I 1952 blev der indrettet højskole på Engelsholm Gods, mens ejerskabet af søen og søbredden for formentlig første gang siden godsets grundlæggelse slap godsejeren af hænde og overgik til Skovvæsenet. En mand ved navn Åmand lejede nu fiskeretten for at drive erhvervsfiskeri. Ud over skidtfisk som brasen og skaller kunne han fange gedder og ål i søen. I 1954 fik Skovvæsenet Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser til at udvikle en driftsplan for søen, der nu var stærkt plaget af skidtfisk og alger om sommeren. Det må have været svært at få en forretning ud af erhvervsfiskeriet, og det ophørte da også efter kort tid.
Ørredspringet ved Haraldskær Fabrik blev det sidste lokale ferskvandserhvervsfiskeri. Vejle Sportsfiskerforening havde bidraget bl.a. økonomisk til tenens nedlæggelse, og i 1965 fik de neutraliseret ørredspringet ved Haraldskær Fabrik. Da der tretten år i forvejen var blevet opført en fisketrappe ved Vingsted, betød dette, at havørrederne nu for første gang i adskillige århundreder frit kunne vandre helt op til Randbøldal.