Danskernes forbrug er ikke bæredygtigt
Vi mennesker forbruger flere naturressourcer, end vores klode kan holde til og vi danskere bidrager uforholdsmæssigt meget til dette overforbrug. Det danske forbrug (7,29 gha*) er nemlig ca. 3 gange så stort som det globale gennemsnit (2,58 gha*), og det ville kræve ca. fire jordkloder, hvis alle skulle leve, som vi gør i Danmark. Ud af de ca. 200 nationer der findes i Verden, er der kun 14 lande, der bruger flere naturressourcer per. person end Danmark. Danmarks forbrug krævede i 2018 indvinding af godt 23 tons naturressourcer pr. person, mens det tilsvarende EU-gennemsnit var ca. 15 tons.
Hvis alle mennesker levede som vi gør i Danmark ville jordens ressourcer i 2023 være opbrugt 28. marts. Danskerne er således et af de mest ressourceforbrugende folk i verden. Det store ressourceforbrug påvirker også klimaet, da udvinding, transport og produktion af de ting, vi forbruger udleder en masse drivhusgasser.
* gha er et udtryk for hvor meget hvor meget plads vores forbrug af varer ville kræve at producere. Det kaldes også vores økologiske fodaftryk.
Omstillingen til en cirkulær økonomi er afgørende for at reducere Danmarks forbrugsbaserede klimaaftryk. Omstillingen er nødvendig for at vi kan nå målet om at reducere de nationale CO2-udledninger med 70 pct. i 2030 i forhold til 1990. Vi vil fx kunne mindske miljø- og klimabelastningen ved at øge genanvendelsen på bekostning af forbrænding. I dag forbrændes næsten en tredjedel af alt dansk affald – og hvis vi ser på husholdningslignende affald, er det omkring 40% som brændes af.
Det er helt nødvendigt at vi reducerer mængderne af affald og bruge vores naturressourcer klogere, smartere og mere ansvarligt. Vi skal med andre ord sikre bæredygtigt forbrug og produktion, som vi har forpligtet os til med FN’s verdensmål nr. 12.