Udnyttelsen af engene
Plantevæksten i ådalens bund er påfaldende mere frodig end på dalens skråninger. Det skyldtes naturligvis, at dalbundens planter aldrig manglede vand, men også at oversvømmelserne bragte næringsrigt vand og mudder fra åen ud over dalbunden. På denne måde fik engene langs åen et tilskud af nitrat og fosfat, der var udvasket fra arealer i åens øvre løb. Manglen på næringssalte var en afgørende begrænsning i ældre tiders landbrug. Udnyttelsen af de frodige enge var en vigtig del af landbruget. ”Eng er agers moder”, sagde man tidligere.
Det foregik ved, at al vegetation af træer og buske blev fjernet fra dalbunden, så græs og urter kunne brede sig. Den frodige lave vegetation blev høstet til hø i sensommeren, så der var foder nok til kreaturer og heste i den lange vinter. Derefter fik kvier og stude lov til at æde løs af engenes overflod, indtil kulden stoppede græssets vækst i oktober eller november. Køer og heste stod på stald det meste af vinterhalvåret, og al deres møg og i nyere tid deres ajle blev opsamlet og kørt ud på markerne om foråret. På denne måde blev åens næringssalte ført gennem engene, husdyrene og møddingen til markerne, hvor man så kunne dyrke korn til mennesker og svin, der også gav et bidrag til møddingens gødningskraft. Det var vigtigt i en tid uden kunstgødning.
Engene måtte ikke være for fugtige, når græsset skulle høstes med le, tørres, stakkes og køres hjem til gården. Kreaturerne kan heller ikke tåle at gå i våde enge hele tiden. Mange engplanter tåler i vækstsæsonen ikke iltfri forhold i jorden ved konstant vandmætning. Derfor har man mange steder langt tilbage i tiden reguleret vandstanden i engene ved hjælp af overfladiske afvandingsgrøfter. Selv meget våde områder som star-enge blev dog også tidligere slået med le og høstet til hø.