Det store tidsperspektiv
Jorden har oplevet meget større forandringer, end dem vi ser i dag
Klimaet har altid varieret på jorden, og de klimaændringer vi har oplevet indtil nu (en stigning på ca 1,1°C) er væsentligt mindre end dem, forskerne har beregnet, der har været i tidligere perioder. Under sidste istid, der ophørte for ca. 10.000 år siden, var temperaturen op til 7 grader lavere end i dag (CO2 koncentration på ca 180 ppm), og for 50 mio. år siden var temperaturen over 10 grader højere end i dag (CO2 koncentrationen på 2.000 ppm).
Vandstanden i verdenshavene var under sidste istid helt op til 120 meter lavere end i dag, og under de varmeste perioder tilbage i tiden har den været 70 meter højere. Til sammenligning er vandstanden i dag kun omkring 0,25 meter højere, end før vi begyndte at udlede store mængde af drivhusgasser.
I forhold til tidligere lever vi i dag i en relativ kold periode, hvor der i de sidste 3 mio. år har været en række istider med meget lave temperaturer.
Ved afslutningen af sidste istid blev klimaet varmere i løbet af nogle tusinde år, men blev derefter svagt koldere helt frem til omkring 1850, afbrudt af kortere perioder med varmere klima fx omkring år 1000. Efter 1850 er der sket en helt usædvanlig kraftig stigning i den globale temperatur - en temperaturstigning, der er forårsaget af menneskets aktiviteter.