Nye stærkt forurenende oliekilder
Tjæresand
Efterhånden som de kendte og lettilgængelig oliereserver tømmes, og efterspørgslen og prisen på olie stiger, er man begyndt at søge efter olie i mere utilgængelige naturområder.
I Canada er man allerede begyndt at udvinde såkaldt ukonventionel olie fra tjæresand. Processen er besværlig, forurenende og den udleder store mængder CO2, da den er voldsomt energikrævende. Olie i tjæresand er asfaltagtig og meget tyktflydende. Der bruges store mængder vand i processen, og udvindingen medfører derfor en betydlig forurening af vandmiljøet.
Olieindholdet i tjæresandet varierer fra 1 til 20 %. Udvindingen sker ved at skrælle de oliebærende lag af, hvis de ligger i ned til 75 – 80 meters dybde. Ligger det dybere, presses olien op ved at pumpe fx damp ned i sandet.
Ifølge WWF går op til 30 % af den udvundne olies energi til selve udvindingen.
Olieskifer
I USA er der et signifikant politisk krav om at øge olieudvindingen, som en respons på Ruslands angreb på Ukraine. Det betyder, at mange store oliefirmaer er i gang med at planlægge flere oliebrønde og herunder også udvindingen af skiferolie vha fracking. De højere priser har gjort det mere økonomisk attraktivt at gå i gang med disse projekter. Præsident Biden har indført visse begrænsninger på statslige jorde og har derfor trådt lidt på bremsen i forhold til tidligere præsident Trump's ophævelse af miljø- og klimareguleringer for at sætte fuld tryk på udvindingen af fossile brændstoffer.
De største forekomster af olieskifer findes i de Midtvestlige stater i USA, men også i Australien, Brasilien, Canada, Kina, Estland med flere. Den amerikanske regering vurderer, at der ligger 800 milliarder tønder olie i olieskifer-reserverne i Midtvesten.