Hvad sker der med affaldet?
Dit sorterede affald ender sammen med virksomheders og institutioners affald på et affaldsbehandlingsanlæg, der sørger for, at affaldet bliver udnyttet bedst muligt. Hvis det er muligt, bliver affaldet genbrugt eller genanvendt. Hvis det ikke er muligt, så skal energien i det udnyttes ved at brænde det. Kun hvis dette også er umuligt, bliver affaldet deponeret.
Genbrug & Genanvendelse
I dag er meget af vores affald sorteret. Plast, metal, papir, pap og glas bliver solgt videre til firmaer, der kan oparbejde materialerne og genanvende dem til nye produkter, eller genbruge dem som de er. Det gælder fx for glas.
Madaffald kan bruges til at producere biogas. Først fjernes plast og andre urenheder fra madaffaldet, hvorefter det røres rundt så det bliver til en flydende masse, kaldet pulp. Pulpen kan anvendes direkte, eller blandes med gylle fra landbruget til at producere biogas. Bioforgasningen sker i store rådne tanke, hvor bakterier under iltfrie forhold æder det organiske stof i madaffaldet og i gyllen og omdanner det til en gas bestående af metan og CO2. Denne gas kan anvendes direkte til at producere el og fjernvarme, eller den kan renses for CO2 og sendes ud i naturgasnettet. I 2019 blev der, ifølge energistyrelsen, anvendt 7 mio. tons gylle til biogasproduktion, og dette tal forventes at være øget til ca 25 mio. tons i 2030, svarende til 62% af den samlede mængde gylle i Danmark
Efter afgasningen kan det resterende materiale bruges som gødning i landbruget. Gyllens værdi som gødning er ikke blevet forringet af, at den er blevet afgasset. Den indeholder stadig værdifulde næringsstoffer, som kvælstof, fosfor og kalium. Faktisk har den proces, der er sket under forgasningen, gjort, at næringsstofferne er blevet letter tilgængelig for planterne.
Genanvendelse betyder mindre forbrug af råstoffer og mindre CO2 udledning
Vi skal genanvende vores affald, fordi det gør det muligt at udnytte de værdifulde råstoffer, der er i materialerne. Det er desuden langt mindre energikrævende at genanvende materialerne i affaldet, end det er at udvinder og forarbejde nye råstoffer. Det betyder, at vi udleder mindre CO2 når vi genanvender råmaterialerne i vores affald. Der er lavet mange undersøgelser over, hvor meget CO2 der kan spares og resultaterne varierer en del, men de kan dog give en fornemmelse af, hvor meget der er at spare, og for hvilke materialer, besparelsen er størst:
- Papir: 0,4 kg CO2/kg papir
- Glas: 0,4 kg CO2/kg glas
- Plast: 0,8 kg CO2/kg plast
- Aluminium: 10,6 kg CO2/kg aluminium
- Organisk materiale: 0,07 kg CO2/kg (ved biogasudnyttelse)
- Træ: 0,5 kg CO2/kg træ
- Tekstiler: 3,3 kg CO2/kg tekstil
Der findes også online beregner, der kan give en ide om, hvor meget der er at spare på de enkelte materialer.
Pant på flasker og dåser betyder, at de har en værdi, selvom de er tomme. Der er derfor større sandsynlighed for, at de bliver afleveret i flaskeautomaten, sorteret og genanvendt til nye flasker og dåser. Pant på flasker medvirker altså til at reducere CO2 udledningen.
Aluminium er et af de stoffer, der er mest fordelagtigt at genanvende, da udvinding af aluminium er forbundet med et stort energiforbrug. Aluminium bibeholder desuden sine egenskaber, selvom det har været omsmeltet flere gange. Ved at anvende smeltet aluminium fra gamle dåser, sparer man 95% af den energi, det ville kræve at producere dem fra nyt aluminium udvindundet fra jorden.