Den industrielle revolution
Tæt forbundet med naturen
Indtil den industrielle revolution var menneskets hverdag tæt forbundet med den omgivne natur. De fleste levede på landet og var afhængige af den føde, som markerne kunne levere. Det arbejde, der var brug for, blev leveret af mennesker, heste eller okser. Evt blev energien i vinden eller det rindende vand anvendt til at drive forskellige typer af møller.
Fossile brændstoffer og ny teknologi satte gang i udviklingen
Udbredelsen af dampmaskinen og adgangen til en billig og stabil energikilde, nemlig kul, i midten af 1800-tallet ændrede verden totalt. Nu var der pludselig en maskine, der kunne levere helt uanede mængder af arbejde. Den tætte sammenhæng, mellem det markerne kunne levere og menneskers levevilkår, var ikke længere til stede. Det var nu muligt at hente store mængder af råstoffer fra naturen og bruge dem til at fremstille maskiner, huse, veje og nye forbrugsgoder. Den industrielle revolution var sat i gang.
Naturen som leverandør
Den industrielle revolution betød, at skovområder blev ryddet for at skaffe tømmer til byggeindustrien, at naturarealer blev omdannet til landbrugsjord, og at nye maskiner som traktorer gjorde, at det hele kunne ske med meget færre mennesker. Da børnedødeligheden samtidig faldt, betød det, at der var et overskud af mennesker på landet. Disse mennesker flyttede ind i byerne og blev ansat på fabrikker, der producerede på livet løs.
Starten på CO2 udledningen
De mange fabrikker skabte en stigende luft- og vandforurening, men på dette tidspunkt var det ikke noget, man var optaget af, og konsekvenserne af forureningen var ofte lokale. Den udledning af CO2, der fulgte med afbrændingen af kul og senere olie i fabrikkerne, var der i første omgang ikke nogen, der bekymrede sig om, og havde man kendt til den opvarmende effekt, ville man sikkert kun have været glad for den, da klimaet op til midten af 1800-tallet havde været præget af faldende temperaturer.