Ferske enge
Ferske enge er åbne fugtige naturområder uden træer med mange arter af græs og vilde blomster. De hører sammen med overdrevene, strandengene, hederne og en del af moserne til de lysåbne naturtyper. Disse naturtyper er beskyttet af naturbeskyttelseslovens §3, hvis de har et areal på mere end 2500m2.
Næsten 25% af alle rødlistede planter vokser på ferske enge eller i moser. Blandt andet maj-gøgeurt, purpur-gøgeurt og engblomme. De ferske enge er en af de naturtyper, der har den højeste biodiversitet. Mange insekter er afhængige af planterne på engen, mange ænder og gæs finder føde på engene og mange vadefugle yngler på engene. Der lever også padder på engen, men de har brug for, at der findes en sø eller et vandhul i nærheden, hvor de kan yngle.
Engene findes, hvor der er fugtige områder langs vandløb og søer eller sjældnere som fugtige områder i skove. Græssende dyr eller høslæt sørger for, at engene ikke gror til. I dag er det husdyr, der står for græsningen, men før landbruget kom til Danmark, var det urokser og vildheste, der holdt enge åbne. Hvis græsningen på engene stopper, gror den til med højt græs og pil mm. Det er netop, hvad der er sket, da det moderne landbrug ikke har brug for engene til at skaffe vinterfoder til kvæget. Mange af engene er derfor groet til, eller er blevet drænet og endnu flere er opdyrket, så de i dag er omdannet til kornmarker.