SKOVENE ETABLERES
Kort efter den sidste is var smeltet i ådalen, begyndte landet at blive dækket at lave hårdføre planter, blandt andet rypelyng og nogle få græsarter. Senere kommer også dværgbuske som polarpil, dværgpil og dværgbirk, som var med til at stoppe sandflugten, men som også var føde for de vandrende flokke af rensdyr. Da jorden først var dækket med planter, dannedes det første muldlag, som gav mulighed for, at en egentlig skov kunne etablere sig. Birk, fyr og hassel kom først og dannede en lav, lysåben skov, hvor andre træer let kunne få fodfæste, efterhånden som temperaturen steg.
For lidt mere end 9.000 år siden indvandrede de første egentlige skovtræer elm, eg og lind på de tørre og højere liggende områder, og i de fugtige og lavtliggende enge dominerede først el og siden ask. I skovenes etableringsfase kunne de større dyr som urokse, vildheste og bison leve, men da skovene blev tættere og mere urskovsagtige, var det nødvendigt for de store planteædere at fortrække til mere steppeagtige områder. Selv de mennesker, der levede af og med disse store dyr, måtte følge med eller i det mindste fortrække til de åbne områder langs søer og vandløb eller søge ud til kysten.
Der kom en ny kulturel påvirkning til landet for ca. 6.000 år siden. Menneskene begyndte nu at rydde skoven og opdyrke jorden, og de fik husdyr, som levede af skovens overskud. Det var først nu, mennesket for alvor begyndte at præge landskabet, idet større områder blev ryddet, og især lindetræerne måtte stå for skud – de blev nærmest udryddet, hvor mennesket vandt frem. Små 2000 år senere ser man, at bøgen begyndte at indfinde sig på især de pletter i skoven, som mennesket havde efterladt efter at have udpint jorden. Så vore forfædre har haft stor betydning for, at skoven fik en anden sammensætning.
For omkring 1.000 år siden blev bøgen det dominerende træ, da der blev tømt gevaldigt ud i egetræerne, som blev brugt til huse, broer og mange andre formål. I de næste 800 år brugtes endvidere træ til opvarmning i husene, inddampning af saltvand til salt til konservering, brænding af tegl og kalk til huse, madlavning og fremstilling af trækul til udvinding af jern fra myremalm. I slutningen af 1700-tallet blev det åbenlyst, at man var nødt til at stoppe skovarealets tilbagegang, og den 27. september 1805 fik landet en skovlov kaldet: ”Forordning om skovenes udskiftning, vedligeholdelse og fredning i kongeriget Danmark”. Omkring år 1800 var kun to-tre % af landet dækket af skov, men med den nye skovlov er det siden gået frem med skovarealet, og i dag er vi oppe på over 14 %.
I Vejle Ådal har der på en del af skrænterne været skov, siden skoven kom til området. Gennem de seneste 200 år er der tilføjet skov, især er der plantet nåleskov, både som enkeltstående plantager og i tilknytning til andre etablerede skove og som indplantninger efter renafdrift af løvskov. Mange nye træarter er blevet indført for at øge træproduktionen, specielt forskellige nåletræarter har fundet indpas. Mange af de nåletræer, vi kender fra vore skove, er indført fra Nordamerika. Det gælder både sitkagran, douglasgran, kæmpegran og flere andre mindre kendte arter. Disse træer er altså placeret et nyt sted uden kontakt til de træer, urteagtige planter, svampe, laver, mosser, bakterier, insekter og andre dyr, som de i mange tilfælde lever i symbiose med og gennem millioner af år har eksisteret sammen med på godt og ondt. I ådalen findes ikke de samme organismer som i Nordamerika, og det er ikke forventeligt, at væksten herhjemme vil kunne måle sig med hjemlandets. Ny forskning viser, at en skov ikke bare er en gruppe enkelttræer, men i høj grad er én stor organisme, hvor træerne står i forbindelse med hinanden enten direkte ved rodkontakt eller gennem svampe og andre organismer. En skov er altså en enhed, hvor hele skoven gennem generationer har skabt forbindelse fra træ til træ, og hvor forskellige mineraler, næringsstoffer og vand transporteres rundt efter ”behov”.