Dramatiske naturkræfter
De store linjer i dette landskab er skabt gennem millioner af år under meget omskiftelige og dramatiske naturkræfter. For 22 mio. år siden i Miocæntiden lå en kystlinje gennem Sydøstjylland fra nordvest mod sydøst. Nordøst for den lå et vidtstrakte slettelandskab med floder fra Skandinaviens højland, der førte sand og ler ud på sletten, ud i store strandsøer langs kysten og helt ud i havet, hvor de blev aflejret. Den nederste del af de høje skrænter langs Vejle Ådal består af disse gamle aflejringer, men de er desværre ikke synlige i vore dage i ådalen. Man kan dog få flotte indblik i de miocæne aflejringer ved at se på klinterne ved Brejning og Hvidbjerg. Aflejringerne i disse klinter er gennemgået nærmere i bogen ”Vejle Fjord – historie, natur, mennesker, kultur” (2015).
Disse meget gamle, men højtliggende aflejringer spiller en vigtig rolle i vore dage, da de skaber et højtliggende fundament for de langt senere aflejringer fra istiderne i de sidste få hundredtusinder af år. I området omkring Vejle Ådal og Fjord når denne undergrund mange steder op i 30-50 meters højde. Tilsvarende højtliggende lag i undergrunden fortsætter mod nord i store dele af Midt- og Østjylland, hvor de i nogle områder når op til 80 meters højde. Oven på disse gamle lag har istidernes gletsjere og smeltevand gennem den sidste halve million år aflejret lag af tilsvarende tykkelse. Derfor ligger jordoverfladen højt omkring Vejle Ådal og Fjord, og det samme gør sig gældende længere nord for Vejle. Mod syd f.eks. omkring Kolding ligger både undergrund og nuværende overflade noget lavere end omkring Vejle.
Vejle Ådal og Fjord er skåret dybt ned i dette højtliggende landskab, og det giver tilsammen et sjældent dramatisk landskab målt efter dansk målestok. Vi er nødt til at søge oplysninger i dybet for at nærme os en forklaring på det markante landskab. Det viser sig, at ådalen er langt dybere, end hvad vi kan se, når vi færdes i dalen. Under den nuværende dals bund løber en tilsvarende dal skåret yderligere 80-120 meter ned i den miocæne undergrund. I bunden af denne skjulte dal under den synlige dal ligger i det meste af dalen aflejringer fra sen Elster istid og den efterfølgende mellemistid Holstein, som er aflejret for 450-390.000 år siden. Disse gamle istidslag er i egnen omkring Vejle Ådal kun bevaret i bunden af den skjulte dal. Oven på de gamle istidslag har de følgende istider og mellemistider hver især bidraget til opfyldning af den skjulte dal, men samtidig er der også lagt betydelige lag på omgivelserne, så dalen alt i alt stadig findes.
Vejle Ådal og Fjord følger tilsyneladende et mønster af rette linjer. Siderne af den skjulte dal er nogle steder, f.eks. ved Vejle Fjord Broen, meget stejle. Det er lettest at forklare denne kantede, dybe og stejle dal som skabt gennem bevægelser i jordskorpen, forkastninger, som har styret erosionen i landskabet ved at skabe svaghedszoner og forsænkede områder. Det kan meget vel have skabt den dybe dal for mere end ½ mio. år siden. Vi ved fra præcisionsmålinger i Midtjylland, at de dybe dale gennem de sidste 100 år er sunket, og de mellemliggende højdedrag er steget, og det viser, at der er sammenhæng mellem landskabet og bevægelser i jordskorpen. Landskabsdannelsen gennem den sidste halve mio. år har i en vis udstrækning fulgt de ældgamle strukturer i landskabet, og det er netop sket i Vejle Ådal og Fjord. Mange andre steder er gamle dale helt skjult af senere aflejringer.