Biodiversitets ændringer
Arter opstår, udvikles og forsvinder
Det er en naturlig del af livet på Jorden, at arter opstår, udvikler sig og forsvinder i takt med, at levevilkårene forandrer sig, eller fordi de bliver udkonkurreret af bedre tilpassede arter. Man regner med, at der årligt vil forsvinde 0,1 - 2 arter for hver million, der eksisterer. Dertil kommer, at et stort antal arter pludselig kan forsvinde pga. voldsomme hændelser på jorden. Det kan fx. være kæmpe vulkanudbrud, meteornedslag eller pludselige klimaændringer. Når miljøet ændrer sig, har arter, som er stærkt specialiserede eller har svært ved at sprede sig, en større risko for at gå til grunde end arter, der har let ved at sprede sig eller tilpasse sig nye levevilkår. Uden for perioder med store masseuddøen vil hvirveldyrarter typisk eksistere i 2 mio. år, mens de hvirvelløse dyr vil eksistere i 12 mio. år.
I dag forandrer vi mennesker naturen og dermed levestederne for arterne hurtigere, end mange af dem kan nå at tilpasse sig til. Det er en af de væsentligste årsager til, at arterne netop nu dør hurtigere end normalt i Jordens historie. Hastigheden skønnes at være 100-1000 gange højere end normaltilstanden. Nogle forsker angiver den endda til at være 10.000 gange højere.
Grafen viser antallet af marine familier af planter og dyr gennem de sidste 600 mio. år. Numrene angiver hver af de 5 gange, der har været en masseuddøen (1-5).