Søer
Naturlige og menneskeskabte
De fleste naturlige søer er ligesom naturlige vandløb dannet under istiden, hvor smeltevand har gravet sig ned i aflejringer, og afløbsvand har samlet sig i fordybninger. De fleste søer findes derfor i det bakkede landskab i Nordsjælland og i Midt- og Østjylland. En del søer og vandhuller er dog udgravet af mennesker for 50 – 200 år siden som tørvegrave, mergelgrave, kalkgrave og lergrave.
Siden år 1900 er to tredjedele af vores søer og vandhuller forsvundet. Det skyldes hovedsageligt strukturændringer i landbruget, hvor mange små vandhuller er blevet sløjfet for at få store ensartede marker, der er mere velegnet til landbrugets store maskiner. Men også naturlig tilgroning af vandhuller, udvidelse af byer og opfyldning har haft en betydning.
I dag bliver der igen etableret nye vandhuller. Det kan være af jagthensyn, som afvandingsbassiner for regnvand fra byer og motorveje og endelig bliver en del af de søer, der tidligere er blevet tørlagt genetableret for at forbedre livsbetingelserne for flora og fauna. Genetableringen af over 900 hektar af Filsø (tidligere på 2.000 hektar) i Vestjylland er et godt eksempel på dette.
Kongenskær i Vejle Ådal