Kriblekrable dyr

Hvis du gerne vil undersøge livet, der hvor du bor eller går i skole, så er det en god ide at prøve at kigge efter smådyr. der er langt flere smådyr i verden end der findes større dyr, og de er lettere at finde og komme til at kigge på end de større dyr.

Naturvejleder Finn Lillethorup viser her i filmen, hvordan du kan gå på jagt efter kriblekrable dyr - alle de smådyr, der lever deres liv lige rundt omkring os. Finn fortæller i filmen om nogle forskellige redskaber og teknikker, som det er godt at kende, når man gerne selv vil ud på jagt efter kriblekrable dyr.

Prøv at gå på kriblekrable jagt hvor du bor eller omkring skolen eller institutionen og find ud af, hvor mange forskellige slags dyr, der findes i dit lokalområde.

Kig godt på dyrene og diskutér:

  1. Hvad lever dyret mon af?

  2. Er det et voksent dyr eller en unge?

  3. Hvorfor er dyret lige her på dette sted?

  4. Er der andre dyr her, der ligner?

  5. Hvad er det mon for et dyr?

Krible Krable Universet
Naturvejlederne i Danmark har i gennem flere år med støtte fra Nordea Fonden og Novo Nordisk Fonden udviklet en lang række undervisningsmaterialer med fokus på det pædagogiske arbejde med kriblekrable dyr. På Krible Krable's hjemmeside kan man downloade materialer og finde inspiration:

Hvilke dyr har jeg fanget?
Hvis du mangler hjælp til at finde ud af, hvilke dyr, du fanger, så kan du prøve at hente disse bestemmelses-ark (klik på billedet). Der er også mange gode bøger om smådyr, som du kan låne på biblioteket.

Gå til oversigten over
Vild med Verdensmålene

Lav en insektsuger


Insektsugeren er et sjovt redskab, som du kan bruge til at fange de helt små dyr med - så du ikke kommer til at mase dem, men kan kigge på dem og sætte dem fri igen bagefter uden skader. I filmen kan du se, hvordan du kan lave din egen insektsuger.

Hvor mange ben har dyret?
Når man skal finde ud af, hvilke smådyr man har fanget, så er det en god ide at prøve at tælle dyrenes ben - det er nemlig noget af det, man har brugt dengang man fandt på alle navnene.
Man har lavet nogle regler om dyrenes navne - og nogle af reglerne kender du måske: Edderkopper er fx dyr med 8 ben, og insekter er dyr med 6 ben.
Prøv at bruge bentællernøglen, når du skal finde ud af, hvilke dyr du har fanget:

Er du Mikroforsker?
Hvis du er vild med at komme ud og undersøge ting i naturen, så er du måske en rigtig mikroforsker?
Der er lige nu en konkurrence for børn i 0.-3. klasse, som elsker at udforske naturen - måske var det noget for dig eller din klasse at være med i? Du kan se mere om Mikroforsker-konkurrencen her:

Kanon-klog på insekter
I hæftet "KANON Natur - Insekter" kan du læse mange spændende ting om insekter. Du kan downloade hæftet her:

 

Disse to hjemmesider er gode, hvis du vil vide mere om nogle af de smådyr, du fanger:

Fugle & Natur (du kan oprette din egen profil gratis)

Naturporten