Velstand og miljøpåvirkning
Meget af den stigende velstand, vi har oplevet igennem de sidste par hundrede år, har været forbundet med et øget forbrug af jordens ressourcer, en øget forurening af vores omgivelser og en omdannelse af vild natur til marker, miner, byer og veje. Det er alt sammen sket for at tilfredsstille menneskets behov for materielle goder, mad og steder at leve.
Øget forbrug af jordens begrænsede ressourcer
Problemet med et øget ressourceforbrug er, at mængden af tilgængelige råstoffer er begrænset. Med den tekniske udvikling er vi ganske vist blevet i stand til at udnytte flere og flere af jordens ressourcer, men det ændrer ikke ved, at de er endelige - en dag er der ikke flere. Nogle af råstofferne vil vi kunne udnytte flere gange, hvis vi bliver dygtige til at genanvende dem (fx metaller), mens andre er væk, når vi har brugt dem (fx kul og olie).
Forurening
Menneskelige aktiviteter har forurenet vores vand, vores jord og vores luft. Grundvandet er mange steder blevet forurenet af nedsivende giftstoffer fra industri og landbrug. Vores vandløb, søer og fjorde er forurenet af spildevand fra byer og industri og næringstoffer fra landbruget, og vores atmosfære er blevet forurenet af udledninger fra en lang række kilder. Klimakrisen er et resultat af, at vi har forurenet atmosfæren med så mange drivhusgasser, at det påvirker jordens varmebalance.
Biodiversitetskrisen
Den væsentligste årsag til, at vi mister flere og flere af vores dyr og planter er, at vi omdanner den vilde natur til marker, byer og veje, for at vi kan få opfyldt vores behov for mad, boliger, mm.
Øko-services - naturens gave til menneskeheden
Naturen er i stand til at håndtere en del forurening. Der er fx bakterier, der kan nedbryde mange af giftstofferne og geologiske og biologiske processer, der kan fjerne overskydende CO2 fra atmosfæren. Der er altså nogle regulerende funktioner i naturen, der søger at genoprette de naturlige forhold. Disse regulerende funktioner er en del af de øko-services som naturen leverer ganske gratis til os mennesker. Når vi overskrider den kapacitet, som vores øko-services kan klare, påvirker det vores levevilkår, og ofte i en negativ retning. Grundvandet er måske ikke længere egnet som drikkevand, vi kan ikke fange så mange fisk i vores farvande længere, klimaet bliver mere uforudsigeligt og skaber problemer for vores fødevareproduktion, vi får sværere ved at finde steder, hvor vi kan få gode naturoplevelser, osv.
Uden naturens øko-services ville jorden hurtigt blive dækket af et tyk lag af lort og døde dyr. Nedbryderne sørger for, at næringstofferne i det døde materiale bliver tilgængeligt for opbygning af nyt liv.