Fælder til fangst af smådyr
Små fælder til at fange smådyr med kan bruges, hvis du vil lave en undersøgelse af hvilke dyr, der lever i et område - hvad enten det er i skolegården, ved institutionens legeplads eller i et naturområde.
Der lever stort set dyr overalt. Der er dyr, der har tilpasset sig til at leve næsten alle steder, så der er nok at tage ud og lede efter. Mange af dyrene er ret små og mange af dem gemmer sig og lever et mere eller mindre skjult liv. Det er derfor ikke så let lige at få øje på dem og at finde ud af, hvor mange der egentlig er, og hvilke slags dyr der er på et levested.
For at prøve at finde nogle af dyrene, og for at få taget et nærmere kig på dem, så kan du stille nogle fælder op. Når fælderne har stået et stykke tid, så kan du se hvilke dyr, der er kommet i fælderne - og sikkert opdage, at der er flere dyr end du måske umiddelbart lige kunne få øje på.
Der findes mange slags fælder - som kan fange forskellige slags dyr. Den jeg vil vise her er en fald-fælde, der kan fange små dyr, der bevæger sig rundt på jorden, i græsset eller i skovbunden - dyr der kribler og krabler rundt derude.
I filmen viser jeg, hvordan du kan sætte fælder op, som virker rigtig godt til biller, bænkebidere, tusindben, edderkopper og lignende dyr. Fælden virker på den måde, at dyrene falder ned i fælden - og derefter kan de ikke komme op igen, fordi der er glatte kanter inde i fælden. Ind imellem kan man opleve, at man også kan fange en mus eller en skrubtudse i fælden, men normalt kan de lidt større dyr godt hoppe ud af fælden igen, hvis de ryger i den.
Det er meget vigtigt at være omhyggelig, når man arbejder med fælder. Man skal have styr på, hvor mange fælder man har sat op, og på hvor de står. Frem for alt skal man også have styr på, hvor længe fælderne har stået derude. De fald-fælder, jeg viser her i filmen, de skal helst stå ude i mindst ét døgn, så der er tid til at der kan komme både natte-dyr og dag-dyr i fælderne - MEN fælderne må ikke stå længere end maksimalt to døgn, før man tømmer dem igen. Dyrene i fælderne er jo fanget og de skal slippes fri igen, så de kan komme ud og finde mad, vand og hvad de ellers har brug for - de kan ikke leve flere dage nede i en fælde!
Når du sætter fælder, så prøv at finde forskellige steder til dem, så du kan se, om det er forskellige slags dyr, der lever forskellige steder. Tænk over lys/skygge, løvskov/nåleskov, vådt/tørt, højt græs/lavt græs m.m.
Lav en liste over de forskellige slags dyr. Hvor mange forskellige slags kan du finde? - og hvilke af dem er der mange af? Prøv at tage billeder af dyrene med en smartphone eller tablet - så kan man lettere snakke om dyrene bagefter.
Disse to hjemmesider er gode, hvis du vil vide mere om nogle af de smådyr, du fanger:
(her kan du oprette din egen profil gratis)
Hvilke dyr har du fanget?
Det kan være lidt svært at finde ud af, hvilke dyr det er der er kommet i fælderne, for der findes mange tusinde forskellige slags smådyr ude i den danske natur. Nogle af dyrene kender du nok alligevel og her på siden kan du også downloade et par ark, med nogle gode tegninger af de mest almindelige smådyr. De fleste af de dyr, du fanger kan du sikkert finde på et af arkene. Det ene ark er til begyndere (de yngste) og det andet er til lidt mere øvede (lidt ældre). Brug eventuelt arket til at krydse af på, når du er ude og lave dine undersøgelser med fælderne.
Kan du finde og fange andre dyr?
Fald-fælderne er gode til nogle slags dyr, men der er også dyr, som man ikke rigtig kan fange i fælderne - kan du tænke dig til, hvad det er for smådyr, der ikke lige kommer i fælderne?
Der er mange andre måder at prøve at finde og fange dyr. En måde, som du måske også kunne prøve er at banke dyr. Den lille film her fortæller om, hvordan man gør det:
Voksne dyr eller unger?
Har du tænkt over, om de små dyr, du fanger er unger eller voksne dyr? Hos de her små dyr kan det være svært bare at se på størrelsen, om det er voksne eller unger - og tit ligner voksne og unger slet ikke hinanden. Du kender sikkert sommerfuglen, der er et voksent insekt - dens unge er en larve, der slet ikke ligner den voksne sommerfugl. Insekterne har to måder af vokse på - prøv at se tegningerne her: