Køb med omtanke

Tag den nemme løsning
Ved at ændre lidt på vores vaner, kan vi alle nedsætte den mængde CO2, vi hver især bidrager med. Hvad en enkelt person foretager af ændringer betyder selvfølgelig utrolig lidt, men er vi bare mange nok, der ændrer lidt på vores daglige adfærd, har det faktisk en stor betydning. Det er vigtigt at foretage de ændringer, der er nemmest for en selv, så det ikke bliver en opgave, man løber sur i og helt opgiver. 

Køb dyrt
Alle de ting vi køber har forårsaget en CO2 udledning, og derfor er det vigtigt, at hver enkel ting får så lang en levetid som mulig. Køb derfor kvalitetsvarer, fordi de som regel holder længere. Når du har købt en dyr kvalitetsvare, passer du ofte bedre på den (fordi den er dyr), og du er måske mere indstillet på at få den repareret, i stedet for bare at smide den ud, hvis den går i stykker. Når du køber dyre varer, har det yderligere den "fordel", at du har færre penge til at købe andre ting for, der også ville udlede CO2. Ved at købe dyrt, får du nogle lækre ting, du er glad ved i lang tid, og du hjælper samtidig med at passe på klimaet. 

Køb gammelt
Der kan være mange fordele ved at købe brugt. Mange ting ældes med ynde og kan indeholde en spændende historie. Det kan være, at en bestemt vare slet ikke produceres mere, og derfor kun findes som brugt. Brugte ting er som regel billigere end nye. Uanset årsagen til at vælge brugt fremfor nyt, giver det en besparelse på CO2 udledningen, fordi vi ikke behøver at producere noget nyt. 

Køb serviceydelser
Det du kan bruge penge på, resulterer ikke i lige store CO2 udledninger. Jo større del af dit køb, der bruges på at betale andres løn, jo mindre CO2 udledning resulterer det i. CO2 udledningen ved at gå til frisør, er derfor meget lav (du betaler næsten kun for frisørens tid), mens CO2 udledningen ved at købe en ny telefon er høj. Køber du en rejse, går meget af beløbet til flybrændstoffet, mens udgiften til en vinduespudser, stort set kun går til løn. Du kan selvfølgelig ikke bare købe serviceydelser, men vær bevidst over hvilke indkøb, der giver de største udledninger, og begræns så dem, der har mindst betydning for dig. 

Spis grønt
Vores kostvalg har en stor betydning for vores samlede CO2 udledning. Kød har generelt den største klimaeffekt med okse- og lammekød, som de største syndere. Du kan nedsætte din udledning væsentlig ved at udskifte noget af dit oksekød med kylling- eller grisekød eller ved blot at spise lidt mindre kød. Måske skal der bare lidt inspiration til at finde et par vegetarretter, der kan give nye smagsoplevelser i hverdagen. Find ud af hvordan du nemmest kan ændre på dine vaner, og samtidig bibeholde en god madoplevelse.   

Pas på dit tøj
Der produceres på verdensplan 150 milliarder stykker tøj om året. Det er skyld i ca. 10 procent af de globale CO2 udledninger. Hver dansker køber i gennemsnit 16 kg. tøj om året og tallet er stigende. Vi har en tendens til at købe mere, men billigere.  Et par jeans belaster klimaet med godt 33 kilo CO2 og en T-shirt med knapt 9 kilo. Hvis du vil gøre noget godt for klimaet, så skru ned for dit tøjforbrug, behold dit tøj længere, køb kvalitet, der holder og/eller find dit tøj i genbrugsbutikker. Husk også at aflevere dit brugte tøj til genbrug, sælg videre eller byt.

 

Shutterstock 1043882584 Shutterstock 1929048662 Klode COLOURBOX7122565

Spareråd til gavn for dig og klimaet 

Brug mindre varme
Skru ned for varmen, når du ikke er hjemme. Varm ikke rum op, du ikke bruger. Overvej at sænke temperaturen. For hver grad du sænker rumtemperaturen, sparer du 5 % på din energiregning. Hold mindst 18 °C, så der ikke kommer skimmelsvamp. Du kan også isolere dit hus, så varmeforbruget nedsættes. Hvis du har fjernvarme, så sluk for den ventil der leder vandet ud i radiatorerne om sommeren. Her har du kun brug for varme til din varmtvandsbeholder. 

Sluk for radiatoren, mens du lufter ud
Du kan spare på varmen med gode udluftningsvaner. Luft ud i 5 minutter ad gangen med gennemtræk flere gange om dagen, og skru ned for varmen i god tid inden.

Brug strømmen, når den er billigst
Prisen på strøm varierer time for time, og den er typisk billigst, når der produceres meget vind- og solenergi. Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time på forskellige apps.

Brug mindre varmt vand
Du bruger cirka 1/3 af dit varmeforbrug på varmt vand. Spar på det varme vand ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand.

Vælg de rigtige lyskilder
Skift til LED-pærer eller endnu bedre, udnyt dagslyset. Sluk for lyset efter dig og sluk for transformatoren. Overvej at installere sensorer, der kun tænder og slukker lyset, når der er nogen.

Kør mindre og kør sammen
Når du bliver transporteret i bus, tog, bil og fly forårsager det en CO2 udledning (selv i en el-bil, for der er både brugt fossil energi til at lave bilen og til at producere den strøm, bilen kører på). Men alle transportmidler giver ikke lige meget udledning (flytransport er fx mere energikrævende pr. km end tog), og det betyder også meget hvor mange, der bliver transporteret sammen. En næsten tom bus er ikke bedre end en personbil.

Drop standby
Sluk for tv, video, anlæg og pc på stikkontakten. Det er både spild af penge og af energi.

Brug tørresnoren
Tørretumbleren bruger lidt over halvdelen af det samlede strømforbrug til tøjvask. En stor del af året er tørresnoren et godt alternativ. Skal du bruge tørretumbleren, så sørg for at vasketøjet forinden er centrifugeret så effektivt som muligt. Tørrer du tøj tre gange om ugen i tumbleren, der er centrifugeret ved 1.600 omdrejninger i stedet for ved 1.000, kan du spare 125 kWh om året. 

Glem forvarmen og husk eftervarmen
Laver du ovnretter til middag, så lad være med at forvarme ovnen. Fyld også gerne ovnen op med flere retter på en gang. Du kan sagtens stege og bage samtidig, uden at retterne tager smag af hinanden. I en varmluftsovn kan du let have flere plader i på samme tid. Fylder du ovnen på den måde, kan du spare 60 % af strømmen til madlavningen. Sætter du retter og bagværk i ovnen, allerede mens den varmer op OG udnytter eftervarmen i 5 – 10 min. efter den er slukket, så sparer du 10 – 20 % strøm.

Hæld vandet fra kartoflerne
Jo mindre vand du bruger til at koge kartofler, grøntsager eller æg, jo mindre bliver elforbruget. Når du koger kartofler og grøntsager er 1-3 dl. vand nok. Læg låg på og skru helt ned når det damper kraftigt ved låget. Du kan også nøjes med 3 dl. vand pr. 100 gram pasta. Du kan spare 30 % el, ved at kartoflerne ikke er helt dækket med vand, når de koges. Koger du uden låg, bruger du op til 3 gange så meget strøm, da låget holder på varmen.

Gå glad i bad og lav en konkurrence
Der går rigtig meget energi til opvarmning af det varme vand i badet, og der går meget vand til spilde, når det bare står og løber. Hvem kan tage det korteste bad? Skift først jeres bruser ud med en sparebruser. Sæt dernæst et æggeur ved badet og lad alle tage tid på deres bad. Efter en uge eller måned kan I kåre en energivinder i familien.

Opvarming
Får du varmen fra et olie-eller gasfyr, er det en god ide at se dig om efter en ny varmekilde. I 2030 er målet, at alle naturgas- og oliefyr skal skal være udskiftet. De stigende priser på gas er også en god grund. Den bedste løsning er at blive tilsluttet fjernvarmenettet. Har du ikke mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmenettet, er en varmepumpe en god løsning. Den kan også lejes på abonnement. Det kan også være, at I kan lave en fælles, lokal varmeløsning i jeres landsby. Jordvarme, fx i sammenhæng med solceller, er også en god, grøn løsning.