Vandløb
Der er ca. 64.000 km åbne vandløb i Danmark, hvoraf halvdelen er naturlige, mens resten er gravede kanaler eller grøfter. Dertil kommer et ukendt men stort antal kilometer små vandløb, som er lagt i rør og derfor helt har mistet deres værdi for dyr og planter.
Der har historisk været mange modsatrettede interesser knyttet til vandløbene. Vandløbene har således været anvendt til fiskeri, til indvinding af vand til dambrug og markvanding, til industri (spildevandsafledning) og vandkraft og ikke mindst som afvandingskanaler for overskudsvand fra marker og enge. For at gøre vandløbene så effektive som mulige til at aflede vand, er de blevet udrettede og uddybet og vandplanterne er løbende blevet fjernet (grødeskæring).
Med Vandløbsloven fra 1982 blev vandløbets evne til at bortlede vand og opfyldelse af vandløbets kvalitetsmålsætning til ligeværdige interesser. Afvejningen af de to modsatrettede interesser har dog ikke været let, men det har dog ført til forbedrede vilkår for smådyr, fisk og planter.
Et naturligt vandløb slynger sig hele tiden. Det gnaver af brinken i strømsiden og aflejrer materiale på den anden side. Det giver en stor variation i vandløbet med mange områder, hvor planter kan vokse og fisk og andre vanddyr kan leve. Vandløbets fysiske udformning har derfor stor betydning for dyrelivet.