Naturbeskyttelse i Danmark
Natura2000 områder, Nationalparker, Naturnationalparker, §3 beskyttelser, arealfredinger, mm
I ca 15% af Danmarks areal indgår naturhensyn også som en del af forvaltningen. Det største område omfatter en række beskyttede naturtyper (§3 beskyttesler), fx søer, vandløb, moser, heder og enge, mm. Dertil kommer, at EU har pålagt Danmark at udpege en række areal, hvor der skal tages hensyn til den vilde natur, de såkaldte Natura2000 områder. Dertil kommer, at vi i Danmark har udpeget 5 nationalparker. I nationalparkerne og i Natura2000 områderne kan der sagtens være marker og produktionskove, så deres betydning for biodiversiteten er mindre end det umiddelbart kunne se ud. I Danmark er vi pt igang med at oprette 15 naturnationalparker, hvor der er større fokus på at skabe områder, der kan gavne biodiversiteten. På mindre områder, der ønskes bevaret pga af forekomsten af sjældne arter, en flot udsigt el. lign. kan der være en arealfredning. Der er en overlap mellem de enkelte typer af beskyttelser.
Læs mere om beskyttelse af den danske natur på Miljøministeriets hjemmeside.
Danmarks natur i fortiden og i fremtiden
Hvis der ikke havde været mennesker i Danmark, ville her sagtens kunne leve store dyr som elefanter, næsehorn, løver, bjørne og bisoner. Et af de større dyr, nemlig ulven, er, under jubel fra nogen og under protester fra andre, kommet tilbage til Danmark.
I indhegnede arealer er der allerede i dag sat elge (Lille Vildmose) og bisoner fri (Lille Vildmose og Almindingen). For at efterligne den effekt de store dyr tidligere havde på landskabet, er der planer om at sætte sætte tamme men hårdfører arter af kvæg og heste ud i flere indhegninger. Det har skabt stor debat, igen fra jubel til forfærdelse over, at det skaber begrænsninger i, hvordan vi mennesker fremover kan benytte områderne. Meget af debatten handler i bund og grund om, hvor meget vi er villig til at lade vores egne behov træde i baggrunden og i stedet afsætte plads til at naturen kan udfolde sig på sine egen betingelser.