Affaldets historie
Når vi mennesker opholder os på samme sted igennem længere tid, begynder affaldet at hobe sig op. De ældste fund af sådanne affaldsdynger er fra slutningen af jægerstenalderen (ca 4.000 fvt). Ved den lille by Ertebølle ud til Limfjorden blev der i 1850 fundet en kæmpe affaldsbunke på 120 x 20 meter og 1,9 meter høj. Affaldsbunken bestod hovedsageligt af rester fra beboernes måltider og blev derfor kaldt for en køkkenmødding.
Køkkenmøddingen lå foran bopladsen og bestod især af skaller fra østers og hjertemusling. Der var også trækul fra bål, knuste knogler, og udtjente redskaber. Køkkenmødding blev et internationalt ord, da de først køkkenmøddinger blev fundet og beskrevet i Danmark.
Længere fremme i tiden har man fundet affaldsbunker fra håndværkere, fx jernslagger fra smeden. Det kan måske kaldes det første industriaffald!
Affaldet var dog endnu ikke noget problem, da menneskene boede så spredt. Det var først i middelalderen, hvor mange kom til at bo tættere i byer, at de første affaldsproblemer begyndte at vise sig. Affald fra mennesker og især dyr hobede sig op i møddinger ved hvert hus. Når møddingerne var fyldte, blev møget transporteret ud af byen, hvor det blev anvendt til at gøde markerne. Ud over et lugtproblem medførte de store mængder affald fra dyr og mennesker også, at sygdomme havde lettere ved at sprede sig.
I 1700-tallet blev der indført et system, hvor affald dagligt blev indsamlet og kørt til lossepladser uden for byen. Det var som regel fattigvæsenet, der stod for denne opgave. Fra omkring 1960 blev det et lovkrav at benytte de kommunale dagrenovationsordninger, hvis husstanden lå i byområder med mere end 1000 husstande. Den gang blev alt affaldet kørt på lossepladserne, og ændringen betød derfor, at behovet for lossepladser steg voldsomt.
Det var først med oliekrisen i 1970'erne, at der kom fokus på at udnytte nogle af de energiressourcer, der var i affaldet. Nu blev affaldet i stedet kørt til de nyopførte affaldsforbrændingsanlæg, hvor energien i affaldet blev brugt til at producere fjernvarme. Den voksende fokus på ressourcespild betød, at man i slutningen af 1970erne og starten af 1980erne begyndte at tænke på genanvendelse og genbrug af affald. Det drejede sig i første omgang om papirgenbrug, men senere kom en lang række andre produkter til. En forløber for denne tankegang var pantsystemet, hvor der i 1942 blev indført pant og et retursystem for øl og sodavandsflasker.