Spændende dyr og planter i Vejle

dummy-375x500-CanisLupus.jpg

Hent hæfte med inspiration til ture i naturen...

Havørn

Når ALT går på vingerne i Kongens kær, så kig op! måske er det en jagende havørn. 

Den seneste tid har der flere gange været besøg af en jagende havørn i Kongens Kær. Det er virkelig noget som skaber virak. Alt der kan, går på vingerne og tager flugten, og man kan både se og høre panikken. 

Det er netop havørnens strategi, at jage alt op. Den flyver først langsomt en runde over vandfladen, imens den omhyggeligt leder efter et unormalt reaktions-mønster, som når fx en svækket fugle forsøger at tage flugten. Kort tid efter kommer ørnen igen ud over vandfladen, og denne gang går det hurtigere og jagten er mere målrettet. Byttet er udpeget!

Sidst havørnen var på besøg gik det ud over en Blishøne, men byttet kan skam være meget større. Slår havørnen fx en grågås på vandfladen er det dog umuligt for ørnen at flyve med den, for grågåsen er for tung. I stedet griber ørnen fast i grågåsen med kløerne og bruger vingerne til at padle byttet sikkert ind på land, så gåsen kan blive plukket. Det er et sjældent syn, men det sker.

Der er i øjeblikket meget at komme efter i Kongens Kær for en sulten havørn. Sjældent har vi set så mange grågæs, pibeænder, skarver og blishøns, som i dette efterår og derfor tror vi, at havørnen vil komme igen og igen dette efterår.  Foto: Erik Borch.

Havørn

Hvis du vil se havørreder er det en god ide at gå ud til de små vandløb i november

Her svømmer tusindvis af havørreder op i de mindre vandløb og lægger deres æg på strækninger med grus og frisk strøm. Der er gode chancer for at se havørreder i fx Højen Å, Grejs Å, Ibækken, Tirsbæk og selvfølgelig tilløb til Vejle Å ved Vingsted og Tørskind. Så på med gummistøvlerne og kom ud og oplev en af naturens fascinerende parringslege. Havørrederne er tit at se på forkanten af små grusbanker (gydebanker), hvor de typisk står 2-3 fisk sammen. Hunnen er som regel den store og vartes op af en eller flere mindre hanner. Men de er sky og svære at se, så gå forsigtigt op langs vandløbet og kik godt efter. God fornøjelse!

Klaus Balleby, biolog i Vejle Kommune, så gydende havørreder i går og tog film med hjem. Se dem her!